Uusi ilmanvaihtokone tehostaa ilmanvaihtoa ja tuo säästöjä

Omakotitalon remontin yhteydessä vaihdettiin uusi Vallox-ilmanvaihtokone vanhan tilalle. Automatiikka tuo huolettomuutta ja uusi laite energiatehokkuutta.

Yksi uuden ilmanvaihtokoneen tärkeimmistä ominaisuuksista on tehokkaampi lämmön talteenotto, joka säästää energiaa ja parantaa asumismukavuutta. Talvella sisääntuloilma lämmitetään poistuvalla ilmalla, ja noin kolme neljäsosaa poistoilman lämpöenergiasta voidaan hyödyntää tuloilman lämmittämiseen.

Tamperelaiseen 1990-luvun alussa rakennettuun omakotitaloon asennettiin viime syksynä remontin yhteydessä Vallox 125 MV -ilmanvaihtokone. Kun asukkaat muuttivat uuteen kotiinsa joulun alla, koneen kyky ottaa lämpöä talteen huomattiin heti, sillä tuloilma oli talvipakkasillakin noin 18-asteista. Saunoessa vaikutus oli vieläkin selvempi, sillä sisäilma oli jopa 40-asteista ilmanvaihtokanavassa ja lämmön talteenottokennosto tuotti hieman alle 30-asteista tuloilmaa. Saunoessa voi siis samalla lämmittää koko asuntoa.

Moderni ilmanvaihtokone kuluttaa vähän

– Talossa on monta varaavaa tulisijaa ja myös leivinuuni ja puusauna sekä kattolämmitys. Edellytykset lämmityksen tehostamiseen olivat siis erittäin otolliset, kertoo työnjohtaja Lassi Saarikko Kangasalan Putkilämmöstä.

Tehokkuudestaan huolimatta moderni iv-kone kuluttaa vähemmän sähköä. Lisäksi suorasähkölämmityksen taloissa ilmanvaihdolla voidaan vaikuttaa energiankulutukseen. Saarikon mukaan sillä voidaan säästää energiaa jopa enemmän kuin ilmalämpöpumpulla.

Automaatio tehostaa ilmanvaihtoa tarpeen mukaan

Lassi Saarikon mukaan automaatio auttaa pitämään sisäilman parempana, sillä se huomioi ilmankosteuden ja hiilidioksipitoisuuden:

– Suihkun tai saunomisen jälkeen kone tehostaa ilmanvaihtoa, kunnes kylpyhuone on kuivunut. Anturi mittaa myös hiilidioksidin määrää: esimerkiksi lastenkutsujen aikana ilmanvaihto hoituu automaattisesti sopivaksi.

Koneeseen saa ohjelmoitua viikko-ohjelmat, jos koti on aina tiettyyn aikaan tyhjillään. Ilmanvaihtoa voi seurata myös etänä.

Tampereen-kohteessa päivän kulkua seurataan erillisestä kosketinyksiköstä, josta näkee vuorokauden tapahtumat tuntitasolla. Automatiikan lisäksi ilmanvaihdon tehostuksen voi kytkeä itsekin päälle. Poistoventtiileitä on kylpyhuoneen ja saunan lisäksi myös keittiössä, kodinhoitohuoneessa ja vessoissa.

Kuva - Hanakat ilmanvaihtoremontti Päivän kulkua seurataan erillisestä kosketinyksiköstä, josta näkee vuorokauden tapahtumat tuntitasolla.

Ilmanvaihtokoneen vaihdossa ennakointi kannattaa

Työnjohtaja Lassi Saarikko Kangasalan Putkilämmöstä suosittelee uutta iv-konetta harkitsevia ennakoimaan: on parempi, että koneen vaihtamisesta päättää asukas itse eikä elinkaarensa päähän tuleva kone. Rikkinäisen koneen vuoksi taloon alkaa kertyä kosteutta, eikä uuden koneen asentaja ehdi heti paikalle.

– Teknisten laitteiden käyttöikä on noin 20–25 vuotta. Kun ne alkavat tuossa iässä hajoilla ja pitää meteliä, korjaaminen on kallista eikä varaosiakaan välttämättä saa.

Energiateknisestikin on järkeä vaihtaa kone uudempaan, jos kolmasosa lämmöstä karkaa ilmanvaihdon kautta. Vanhan koneen lämmöntalteenotto on 40 prosentin luokkaa, modernimman 80 prosenttia.

Tampereen-kohteeseen asennettu Vallox 125 MV on suunniteltu nimenomaan vanhojen koneiden tilalle samoihin kanavalähtöihin, jolloin kanavia ei tarvitse muokata uutta konetta asennettaessa. Saarikon mukaan asennus on näin nopeampaa ja lopputulos siistimpi.

Muutaman päivän remontti

Tässä tapauksessa vanhan koneen purkamisen ja uuden asennuksen kattanut iv-remontti kesti pari päivää.

Saarikon mukaan asentajien on syytä katsoa jäte- ja raitisilman eristykset huolellisesti sekä tarkastaa kondenssiviemäri ja johtaa se vaikkapa lattiakaivoon tai suoraan viemäriin.

Jatkossa asukkaan pitää vain huolehtia suodattimien vaihdosta pari kertaa vuodessa ja putsata vuosittain lämmön talteenottokenno, jonka saa helposti irti. Isommissa huoltotoimenpiteissä kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Kanavat täytyy nuohota noin joka kymmenes vuosi, ja samalla voidaan tehdä mittaukset ja tasapainotukset.

Uusi iv-kone on herättänyt asuinalueella kiinnostusta. Naapuri innostui kohteen iv-remontista niin, että Saarikko päätyi kartoittamaan tilanteen myös hänen luonaan.

Kangasalan Putkilämpö Oy

Pirkanmaan vanhin putkiliike on tuonut lämpöä ja vettä koteihin yli 70 vuotta.

Palveluksessa on kuusitoista ammattitaitoista asentajaa. Putkitöitä ja lämmitysremontteja tehdään kotitalouksille, taloyhtiöille ja yrityksille. Yritys kuuluu Hanakat-LVI-asiantuntijaketjuun.

Juttu on julkaistu Onninen-lehdessä 1/2024
Teksti: Tarja Västilä
Kuvat: Eino Ansio

Vallox 125 MV korvaa kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokoneita

Banneri - ajankohtainen LVIKE-tuote - Vallox 125 MV 10-2023

Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneen avulla saavutetaan energiatehokas ja ominaisuuksiltaan nykyaikainen ilmanvaihto helposti ja nopeasti. Koneen eri mallit poikkeavat toisistaan vain kanavalähtöjen osalta. Eri mallit korvaavat ilman kanavamuutoksia mm. Vallox MUH Ilmava-, Vallox Digit-, Vallox 75-, Vallox 95- ja Vallox 121 -mallit sekä Ilto 440- ja Onnline 130 -koneet. Muutaman millimetrin tai senttimetrin kanavamuutoksilla Vallox 125 MV korvaa kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokonemalleja.

Tutustu Vallox 125 MV -valikoimaan.

Kysy lisätietoa myyjältä